آگاهی و اتحاد

پوشیده نیست حال مردمان لر خوب نیست و گرفتار مشکلات فرهنگی ،اقتصادی و مدیریتی هستند.

تنها راه نجات لریاتی از این وخامت حال فرهنگ و اقتصاد و…که وجود دارد اول آگاهی و دوم بازگشت به خویشتن هست.

آگاهی جز با رشد دادن مردم بوسیله ی خودشان و سعی و آموزش نخبگان هر خانواده و تباری حاصل نمیشود(رسانه های غیر قومی خاصه ملی نیاز ما را برطرف نمیکنن چون سعی در هضم قومها و فارسیزه کردن آنها دارد)

اما برای اتحاد نیاز هست ما آنقدر در تاریخ عقب برویم تا در نقطه ای به یکی شدن خودمان برسیم و از آنجا بدون فراموشی این نکته که تمام لرها یکی هستن به جلو بیایم و با اتحاد مطالبه گری کنیم.

بعنوان مثال کاری که گروه موسیقی به سرپرستی استاد علیپور مبنی بر پوشیدن چوقای فیلی کرد یک حرکت بینظیر در بازگشت به عقب و یکی شدن بود.

و مثلا ما اگر بتوانیم دوستانی که بختیاری را غیر از لر میدانند قانع کنیم حرکت شگرفی کرده ایم. رمز موفقیت نیاکان ما متحدشدن برای مطالبات بود…

باری تنها راه حلهای نجات لریاتی از این مصیبت آگاهی و اتحاد هست تا مطالبات شکل گرفته و پیگیری بشوند.

نوشتار : علیرضا خادمی

ساوِ پوشش زنان میوند

ساوه هویت زنان ایل مئیوند که فراموش شد

 

زنان در طوایف ایلات و مناطق قوم لر سربندهایی داشته‌اند ، که اسم های گوناگونی مانند”سرون” “سوه” “هراتی” گلونی” مینا” دارد و از جمله میراث فرهنگی رو به فراموشی ماست!

در سال های اخیر تلاش هایی، هرچند محدود، برای زنده نمودن این پوششهای زیبا در برخی طوایف شکل گرفته است اما زور سمبه هجمه فرهنگی چنان زیاد است که گویی راهی جز به فراموشی سپردن گلونی های رنگارنگ لری نیست.

اما با این وجود هیچ تلاشی از ناحیه نخبگان ایل مئیوند حتی برای معرفی تا برسد، به کوشش برای زنده ماندن ساوه و گلونی مئیوند، نشده است. در حال حاضر انگار بجز تعدادی از عکس قدیمی که برای ما نسل جدید زنانی با پوششی ناآشنا، است. باقی نمانده است.

 

پوشاک زنان ایل مئیوند :

پوشاک زنان ایل مئیوند بنا به موقعیت اجتماعی، اقتصادی و از طرفی شرایط سنی از ویژگی‌های مشخصی برخوردار است به طوری که پوشاک زنان جوان مئیوند با پارچه‌های الوان در رنگ‌ها و طرح‌های شاد با سربندهای زیبا و رنگی است و زنان مسن‌تر پارچه‌هایی به رنگ تیره با طرح‌های ساده و سربندی سیاه و قرمز تیره را ترجیح می‌دهند. پوشاک زنان مئیوند شاد و روشن است و با مهره‌های شیشه‌ای، سکه‌ها و منجوق‌ها تزئین می‌شود .

 

اما ساوه (save) چیست ‌؟

ساوه سبک خاصی از بستن سربند زنان ایل مئیوند که گلونی نام دارد است. عموما زنان مسن و زنان بزرگان طوایف، که مورد احترام هستند، می‌بندند. و بیشتر در طوایف حاجیوند، عبدالوند و پولادوند باب بوده است.

 

تاریخچه ساوه:

تاریخچه این سربند زیبا ایل مئیوند، با توجه به کشفیات باستان شناسی جدید، حداقل به دوره اول اعیلامی میرسد. یعنی سابقه حدود چهار هزار سال دارد.

گلونی مئیوند با نوع مشابه آن که در طوایف لر کوچک باب است. تفاوت‌هایی از نظر رنگ، اشکال هندسی و ابعاد دارد.

رنگ آن بر خلاف گلونی لر کوچک که رنگ بندی متنوع دارد و معمولا خانم های مسن، گلونی مشکی با خطوط طوسی روشن می‌بندند. زمینه مشکی با نقوش به رنگ قرمز تیره است که نشان از سن، بزرگی و احترام بانویی که ساوه بسته است؛ دارد.

 

ختم کلام‌ :

هر آنچه که به سر این سربند آمده است در چهار دهه گذشته بوده است و بر ماست تا با درک درست زیبایی و اصالت آن، زنان، دختران و خواهران خودمان را به بستن دوباره آن تشویق نماییم.